top of page

WebAR Nedir?

Güncelleme tarihi: 1 Ara 2021

WebAR web tabanlı bir artırılmış gerçeklik yazılımıdır. Hiçbir ek uygulamaya gerek olmadan tüm bilgisayarlardan ve akıllı telefonlardan kolaylıkla erişilebilir.


WebAR bir ürünün tüm web sitelerinde 360 derece görüntülenebilir olmasını sağlar ve "AR" butonu sayesinde kullanıcılara ürünü kendi ortamlarında akıllı telefonları ile görüntüleme imkanı sunar.

Örnek olarak bir mobilya şirketine WebAR hizmeti verdiğimizi düşünelim. Bu durumda firmanın web sitesini ziyaret eden kullanıcılar mobilya ürünlerini 360 derece görüntüleyebilir ve aynı zamanda ürünün kendi mekanlarında nasıl duracağını cep telefonu ile gerçek zamanlı olarak deneyimleyebilir.



İşletmelerin ürünlerini WebAr teknolojisi ile müşterilerine sunabilmesi için WebAR yazılımına ve 3d modellere ihtiyacı vardır.


Yazılım

Sistemi kullanabilmek için öncelikle WebAR yazılımı gereklidir. Sıfırdan özel bir WebAR yazılımı yapılabilir yada WebAR yazılım hizmeti veren firmalardan ihtiyaçlara uygun kullanım hakkı satın alınabilir. WebAR yazılımı 3d modellerin her an görüntülenmeye hazır olarak bir sunucuda barındırılmasını ve html kod ile tüm web sitelerine kolayca eklenmesini sağlar.


3D Model

WebAR sisteminde bir ürünün 360 derece görüntülenebilir olması için ürünün 3d modeli gereklidir. Web sitelerinde WebAR arayüzünün yüklenme hızı ürüne ait 3d modelin karmaşıklığına yani dosya boyutuna bağlıdır bu yüzden gereksinimleri karşılayacak ölçüde basit ve düşük dosya boyutlu 3d modeller tasarlanması gerekir.


Bir ürünün 3d modelinin oluşturulması için iki farklı yöntem vardır:

1- 3D Modelleme

Bilgisayar ortamında çizim yapılarak ürünün 3d modeli oluşturulur.

2- 3D Tarama

Kamera ve optik sensörler ile 360 derece taranarak ürünün 3d modeli oluşturulur.


Artık hazırsınız, WebAR'ın etkileşimli dünyasına hoş geldiniz!


Yarının dünyasına bugün hazır olmak için WebAR'ın önemli bir adım olduğunu düşünüyoruz metaverse için henüz detaylar kesinlik kazanmamış olsa da kesin olan metaverse dünyasının 3d artırılmış gerçeklik deneyimleri sunacağı...


112 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page